Pagini

duminică, 14 august 2011

Noptile Perseidelor

   Curentul de meteori activi numiti Perseide, dupa numele constelatiei din care se pare ca vin, au facut spectacol in noaptea de 12 spre 13 august. Din pacate nu am stiut asta si vineri seara nu m-am uitat pe cer. Ieri noapte insa, stand la o vorba pe terasa, am vazut una dintre ele... A fost superba. Apoi am aflat de faptul ca e perioada lor...Dupa ce am vazut-o, am stat cu ochii pe cer. Din pacate nu am mai vazut decat inca una...totusi sunt spectaculoase.
    Numele de Perseide vine de la constelatia Perseus, de unde se pare ca vin aceste dare luminoase. Insa este important sa stiti ca nu vorbim de stele cazatoare, ci de meteori care "se topesc" in atmosfera. Se pare ca denumirea de "ploaie de stele" este doar una metaforica, gresită este si cea de "ploaie de meteori".
   Cu ocazia ploilor de meteori, darele luminoase a mii de astfel de particule cosmice pot fi observate in numai o ora. "Ploile" au loc mult mai rar, in timp ce Perseidele au loc anual. La Perseide, se pot observa maximum 100 de meteori intr-o ora.
   Fenomenul dureaza pana pe data de 24 august...deci, puteti  sa le vedeti in continuare, desi, cu cat ne aporopiem de aceasta data, numarul lor va fi din ce in ce mai mic. 
   Specialistii explica : Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula cu diametrul de 1 milimetru, ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Particulele de praf cosmic provin de la cometa Swift-Tuttle. Atunci cand aceasta trece pe langa Soare, praful cosmic prins in nucleul ei inghetat este eliberat în spatiu. Cele mai multe dintre bucatile desprinse au dimensiunile unui graunte de nisip (cele mai mari sunt cam cat o boaba de fasole), dar luminile puternice sunt rezultatul vitezei cu care acestea intra in atmosfera Pamantului (circa 60 de km/s).In aceste conditii, putine resturi desprinse din cometa ajung pe Pamant. Cele care ating Pamantul se numesc meteoriti, iar cele care pier dupa frecarea cu aerul poarta numele de meteoroizi (sg. meteorid). Darele de lumina "trasate" de meteoroizi poarta numele de meteori.
   Cometa "responsabila" pentru tot spectacolul de Perseide, Swift-Tuttle, este cel mai mare obiect cunoscut care trece in mod repetat prin apropierea Pamantului. Corpul are un diametru de 9,7 kilometri, asemanator in dimensiunii cu cel care a dus la disparitia dinozaurilor, dupa unele teorii ale extinctiei acestora. "Cometa-parinte" a fenomenului Perseide face parte dintr-o familie larga de comete. Cele mai multe se afla în Norul lui Oort, aflat la o distanta de un an-lumina de Soare, la un sfert din distanta Soare-steaua Proxima Centauri (cea mai apropiata stea de Soare). Se pare ca Swift-Tuttle, spre deosebire de alte comete din familia ei, a fost impinsa pe noi traiectorii de gravitatia unei stele calatoare, cu mult timp in urma.
   Frecarea cu atmosfera produce o incalzire rapida a particulei, care ajunge la peste 3.000 de grade Fahrenheit (1.650 de grade Celsius). Cele mai multe particule devin vizibile cand sunt la circa 97 de kilometri deasupra Pamantului.
   In noaptea dintre 12 şi 13 august 2011, pe bolta cereasca plina de stele, se poate observa o data sau de doua ori intr-un minut o dara luminoasa. Aceasta este vizibia mai putin de o secunda. Oamenii obisnuiesc sa le spuna "stele cazatoare", dar, cum am spus mai sus, sunt doar particule foarte mici, cu viteze foarte mari, care se "topesc" in atmosfera Pamantului.
   Cei mai mari dintre meteoroizi se descompun exploziv în bucati, astfel incat rezulta o lumina foarte puternica numita minge de foc. Totodata, se poate auzi de pe Pamant o bubuitura asemanatoare unui tunet, dar mult mai scurta.
   Anul acesta nu am vazut decat doi meteorizi pentru ca nu am stiut de acest fenomen sau de faptul ca el se repeta anual. O sa privesc cerul din nou in aceasta seara si sper sa mai vad cativa pentru ca intr-adevar sunt spectaculosi si, desigur, interesanti. Nu voi uita, insa, sa fac asta anul viitor intre 12 si 13 august. 
    Sper ca postarea mea vi s-a parut interesanta...Mie, cel putin, chestiile astea mi s-au parut utile si m-am gandit sa va impartasesc asta.

Informatiile au fost preluate de pe www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...