Pagini

marți, 21 februarie 2012

Jurnal de bord - Timisoara - ziua 2

   20 Februarie 2012


   M-am trezit devreme pentru ca nu imi place sa mananc singura si am profitat de faptul ca Ionut ia micul dejun inainte sa plece la treaba si m-am trezit si eu devreme sa mananc si sa beau cafeaua. Putina navigare pe internet ca sa stiu de unde sa incep...si-am inceput...

   Am iesit dintre stradute spre centru. Picura usor si incepea sa se dezghete zapada. Am ajuns in Piata Victoriei care s-a numit mai intai Piata Operei si este locul in care Timisoara a fost proclamata, la 20 decembrie 1989, primul oras liber din Romania. In partea de Nord a pietei se gaseste Opera Romana iar pe latura opusa, in sudul pietei, Catedrala Mitropolitana. Peste tot vedem fotografii cu aceasta piata...cred ca este cumva, emblema orasului...si este locul in care mi-am dorit intotdeauna sa ajung. Sper ca aceasta saptamana sa nu fie singura pe care o petrec in acest oras. Imi doresc sa ma intorc aici si in alt anotimp...de preferat vara :).






   Revenind...promenada de pe partea drapta, cum te plimbi de la Opera spre Catedrala, se numeste "Corso" iar cea din stanga se numeste "Surogat". Arhitectura cladirilor laterale este senzationala si au importanta istorica.
   Piata Victoriei a fost conceputa la inceputeul secolului XX cand centrul Timisoarei era reproiectat pentru a permite dezvltarea orasului. Inainte de aceasta piata, pe locul ei se aflau fortificatiile vechii cetati. In 1872 a fost construit edificiul Teatrului National care este acelasi cu Opera Romana iar mai apoi, pentru ca importanta lui a crescut, s-a considerat necesara remodelarea spatiului inconjurator asa ca a fost conceput ca un vast bulevard-esplanada. Pana in 1948 s-a numit Bulevardul Regele Ferdinand dupa care a luat numele de Bulevardul 30 Decembrie. Abia in 1988 - 1989, odata cu scoaterea liniilor de tramvai a devenit o zona complet pietonala.
   "Corso" este denumirea promenadei care porneste de la Opera catre Catedrala, pe partea dreapta. In trecut, acesta era locul de plimbare al inaltei societati timisorene, bine iluminat, cu restaurante si magazine de lux. In partea dreapta a cladirii Operei se afla cladirea veche a Hotelului Timisoara. Langa acesta regasim Palatul Weiss de unde incepe promenada propriu-zisa, cu Palatul Lloyd care in prezent gazduieste sediul Politehnicii, iar la parter Restaurantul Lloyd. In continuare urmeaza Palatul Neuhausz si Palatul Dauerbach, Palatul Hilt si, in incheiere, Palatul Szechenyi.





   "Surogat" este promenada opusa, pe partea stanga intre Opera si Catedrala. Asa cum era de asteptat si cum probabil ca v-ati dat seama deja, aceasta era zona de plimbare a tinerilor si muncitorilor. Elevii aveau acces doar cu permisiunea scolii, iar soldatii trebuiau sa dovedeasca faptul ca erau in permisie ca sa poate sa se plimbe in aceasta zona. Prima cladire din aceasta zona este Palatul  Löffler, dupa care urmeaza Palatul Camerei de Comert, lipit de care s-a construit in 1938, pe strada laterala, Cinematograful Scala care mai apoi s-a numit Studio. La capatul promenadei se afla o serie de cladiri de locuinte construite intre 1961 - 1963.




   In aceasta Piata exista doua monumente importante:


* "Lupoaica", sustinuta de un pilon inalt de 5 m, o replica a celebrei Lupa Capitolina, daruita Timisoarei in anul 1926 de orasul Roma



* Fantana arteziana cunoscuta cu numele de Fantana cu Pesti, construita in anul 1957, in forma de stea cu 5 colturi.


   Cum priveam catedrala, in spatele promenadei "Surogat", am gasit Castelul Huniade...monument istoric si cea mai veche cladire din Timisoara, construit intre anii 1443 - 1447 de catre Ioan de la Hunedoara, pe ruinele  unui vechi castel din secolul XIV-lea. Astazi gazduieste Muzeul Banatului. Noul castel, construit, cum spuneam, pe ruinele vechiului castel-palat regal grav avariat de un cutremur, a servit drept resedinta nobiliara pentru toti regii care pana in 1552 au poposit la Timisoara.



   Datorita asediului imperialelor, care a dus la recucerirea Banatului, castelul a fost deteriorat astfel ca dupa 1716 s-a impus renovarea lui si transformarea in cazarma de artilerie si depozit militar. In anul 1894, revolutionari imaghiari, asediind Timisoara, au distrus castelul din temelii, pana la punctul in care a fost nevoie de o reconstruire a edificiului.

   Din 1947, castelul a fost atribuit Muzeului Banatului și găzduiește secțiile de istorie și de științe ale naturii. Castelul se află din nou în renovare. 
   Zona in care m-am plimbat in aceasta zi mi s-a parut foarte frumoasa. Foarte multa istorie intr-un spatiu destul de mic. Parca vorbesc toate atunci cand te plimbi prin preajma lor...


 
   Am luat o ciocolata calda la una din cafenele din piata, apoi, satula de istorie, am hotarat sa iau din nou contact cu lumea moderna si m-am indraptat catre Iulius Mall pentru cateva cumparaturi...printre care si o oja Flormar Supershine rosie, nuanta 35, de care m-am indragostit brusc...O voi pregati pentru o postare cand ma intorc in Bucuresti.
   Pentru ca imi erau obosite picioarele am luat un troleibuz. Am facut o plimbare prin mall si apoi inapoi catre pensiune. Cred ca imi ajunsesera cele 5-6 ore de plimbare prin oras. Si imi era si foame...:)
   Ajunsa in confortul camerei in care suntem cazati...



   ...am mancat o salata bulgareasca si am citit putin. Ionut mi-a facut cadou o carte pe care mi-o doream...Cecelia Ahern - P.S. Te iubesc. Voi face o recenzie cand o voi termina. Am vazut filmul dar mie imi place mult sa citesc si asa ca am inceput si cartea.
   Cand s-a intors Ionut de la munca...lihnit de foame...si el si colegii cu care mai suntem aici...am plecat spre Mall, din nou :)...unde am incercat mancarea libaneza. O nebunie de gusturi...destul de ciudate pentru gusturile mele traditionale si destul de pretentioase. Nu pot sa ma plang pentru ca a fost gustoasa...numai ca putin altfel...Si ca sa ardem caloriile...am dat o fuga pana la patinoar...care, din fericire era nepopulat...si l-am avut doar pentru noi pret de vreo ora...
   Si dupa o asa zi...o baie calda si un somn bun :)
   
Un zambet,
                    Sakura Wisdom.

sursa fotografii: personale

sursa informatii : wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...