Pagini

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Parcul Carol


    Situat in sectorul 4 al Capitalei, pe dealul Filaretului,  Parcul Carol sau Parcul Libertatii a fost amenajat intre anii 1900 - 1906 dupa planurile arhitectului francez Eduard Redont si inaugurarea sa a fost in anul 1906 pentru a sarbatori 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

    Suprafata initiala a parcului a fost de 36 ha, pe 2 ha din suprafata totala a fost amenajat un mic lac de agrement. Parcul este amenajat in stil mixt, cu o latura peisagistica dominanta, vegetatia fiind amplasata in jurul Aleii Centrale - construita intr-un stil geometric.
Principala atractie a parcului este Mausoleul, denumit in timpul regimului comunist Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului si a patriei, pentru socialism.  In anul 1923, in fata Palatului Artelor (care gazduia Muzeul Militar) a fost amplasat Mormantul Ostasului Necunoscut, ce avea sa devina locul national de pelerinaj si de reculegere in memoria celor 225.000 de romani care s-au jertfit pentru intregirea Neamului. Monumentul a fost inaugurat la 17 mai 1923, in prezenta familiei regale, a membrilor guvernului, a corpurilor legiuitoare si a unui numeros public. 
    Deoarece palatul Muzeului Militar National a fost grav afectat de un incendiu, in anul 1938, si de Cutremurul din 1940, acesta a fost demolat in anul 1943, pentru ca in locul sau să se amenajeze un complex memorial - Cimitirul Eroilor Neamului - care urma sa cuprinda: Monumentul Eroilor Neamului, Muzeul Militar, cimitirul propriu-zis si clădirile administrative. In toamna anului 1944, lucrarile au fost sistate, iar santierul lasat in parasire.
   Actualul mausoleu din Parcul Carol, cu o inaltime de 48 metri, a fost realizat in anii 1959-1963, dupa planurile arhitectilor Horia Maicu si Nicolae Cucu si a fost inaugurat la data de 30 decembrie 1963, pe amplasamentul, infrastructura si, in buna parte, dupa planurile Memorialului inceput in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Pentru realizarea Mausoleului, Mormantul Ostasului Necunoscut a fost demontat in noaptea de 22 spre 23 decembrie 1958 si a fost stramutat la Mausoleul de la Marasesti.
 

   












Un zambet,                                                  
Sakura.                                          



* Informatii preluate de pe Wikipedia

4 comentarii:

  1. cate lucruri :) nu stiam nici jumatate dintre ele. buna idee cu postarile de acest gen!
    ><
    si imi plac mult mult butoanele! felicitari :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Meg...Voi continua cu postarile legate de istoria Bucurestiului pentru ca intr-o anumita masura ma pasioneaza...
    Cat despre butoane...m-am chinuit ceva timp cu ele...dar am reusit...daca dai click pe poze o sa mai vezi un efect ;) pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand vin in Bucuresti trebuie sa merg si eu acolo ca n-am ajuns niciodata...Rusine sa-mi fie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Te duc personal acolo...sa vezi...e minunat.pup

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...