Pagini

joi, 13 octombrie 2011

Sibiu - Piata Mare

   Dupa cum va spuneam, am fost week-end-ul trecut la Sibiu. Exceptand faptul ca a fost un  frig de ne-a inghetat sangele in vene, Sibiul ne-a primit bucuros. As putea vorbi despre asta foarte multe. Peste tot pe unde am citit despre acest oras, sunt pagini intregi de informatii. Nu stiu cu ce sa incep si unde sa ma opresc. Voi incerca totusi sa fac o sinteza astfel incat sa ofer perspectiva mea si in acelasi timp sa nu plictisesc pe nimeni. Sper ca incursiunea noastra sa va fie pe plac.

   Hotararea de a vedea orasul Sibiu a venit brusc. Am stat noi si ne-am gandit ce a-m putea face pentru a ne relaxa in week-end. So, am fact rezervarile necesare...autocar si pensiune, am verificat prognoza meteo, si, sambata dimineata, la ora 06.30, am plecat din autogara Militari - Bucuresti, spre Sibiu. Ardeam de nerabdare. E mult de cand nu am mai facut un fel de nebunie ca asta. Ma bucuram ca un copil la gandul ca voi vedea Valea Oltului, Muntii Fagaras si Sibiul. Ploaia ne-a insotit tot drumul dar eram prea incantati de cele doua zile ce urmau, incat nu a contat foarte mult ca ploua sau ca se lasa rece.
   Destul cu emotiile. Am ajuns acolo in jurul pranzului si, imediat ce ne-am cazat, am pornit incetisor spre centrul orasului. Stradutele sunt mici si destul de intortocheate. Dar, odata ajuns acolo, nu mai simti frigul, nu iti mai aduci aminte nici de problemele pe care le-ai lasat acasa ci pur si simplu simti ca poti sa te lasi luat de val.
   In momentul in care vezi zidurile, casele vechi, arhitectura ai senzatia ca esti in alta era.
   Voi incepe cu Piata Mare. Cum ne-am invartit noi pe acolo...mereu nimeream in Piata Mare... cred ca nici nu am vrut sa ne indepartam prea mult din cauza frigului. Piata Mare este, de fapt, Centrul istoric al Sibiului. Prima mentiune despre aceasta zona dateaza din 1411 ca piata de cereale. Incepand din secolul 16, Piata Mare a devenit centrul cetatii.
   Timp de sute de ani s-a numit Der Grosse Ring sau Grosser Platz. Intre cele doua razboaie Mondiale s-a numit Piata Regelui Ferdinand, in vremea comunista s-a numit Piata Republicii si s-a revenit la denumirea oficiala dupa Revolutia din 1989 - Piata Mare.
   Cele mai importante evenimente din viata cotidiana a orasului, in evul mediu, cum ar fi adunarile publice si executiile, aveau loc in aceasta piata. Tot aici, intre anii 1724 si 1757, a fost amplasata o "cusca pentru nebuni", in care erau expusi in timpul zilei cei care tulburau noaptea linistea publica.
   Piata are o lungime de 142 metri si o latime de 93 metri. In anul 2005 a intrat intr-un proces de renovare complet, a fost reamenajata fantana cu grilaj de fier si a fost pavata cu dale de granit si piatra.
   Lasand la o parte detaliile istorice si administrative, am fost placut impresionati de oras. In primul rand, toate numele firmelor erau in asa fel modificate incat sa se integreze perfect in decor. Mi s-a spus ca inclusiv McDonalds are firma facuta di  fier forjat. Probabil de aceea nici nu l-am vazut...era foarte bine integrat. La un moment dat, plimbandu-ne pe stradute, ma simteam ca pe un platou de filmare. Parca totul era decor... Incerc sa gasesc cuvintele potrivite sa va descriu ce am simtit acolo. Nu cred insa ca voi reusi sa exprim intocmai. Sper ca fotografiile sa vorbeasca mai bine decat mine.
   In apropiere, am descoperit si Piata Mica, Muzeul Brukenthal, Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Pasajul Scarilor, Biserica Parohiala Romano-Catolica, Catedrala Mitropolitana si Catedrala Evanghelica. Voi incerca sa vorbesc putin despre fiecare in parte in postarile ce vor urma. Sper ca informatiile v-au fost utile si sper ca, macar cu gandul, ati facut impreuna cu mine o calatorie prin Piata Mare din Sibiu.


Un zambet,                                                          
Sakura.                                                        

2 comentarii:

  1. super. Am fost si eu pe-acolo dar numai putin. Mi-a placut Sibiul mai mult pe intuneric pentru ca era o nebunie de luminite colorate. Iar strada pana la Sibiu m-a impresionat foarte placut. Era mai buna ca a2. Nu am apucat prea mult sa ma plimb dar chiar merita sa mergi acolo sa ai timp sa vezi mai multe. Ma bucur ca ati fost acolo si daca se poate mai multe poze si povesti :*

    RăspundețiȘtergere
  2. da...ai dreptate cu nebunia de luminite. centrul, cel putin e minunat...parca ai fi intr-o poveste. Voi reveni cu povesti si poze...:*

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...